tips en weetjes

Geïrriteerde voetjes!


Een probleem bij veel hondjes is het likken aan hun voetjes, vooral bij  witte hondjes kleuren de haren oranjerood. Brandnetels kunnen de oorzaak zijn, maar ook allerlei soorten straatvuil waar ze doorheen lopen, denk hierbij ook aan het gif dat gemeentes ieder jaar op de openbare weg spuiten. Wat goed helpt is om de voetjes ong. 3 minuten in een lauwwarm badje van betadineshampoo te zetten. Daarna goed spoelen, afdrogen en klaar.


Trimmen in de winter

In de winter is het koud en nat.  Allemaal factoren om rekening mee te houden met het model van uw hond.  Met een lange vacht krijgt de hond het minder snel koud, maar blijft de vacht wel langer vochtig vooral met een wollige ondervacht. Voor de hond is het fijn om hier een goede balans in te behouden. Een hond kan veel hebben maar kan beter tegen kou dan vocht.  Bedenk daarom goed: honden zijn huisdieren en daarom hebben ze in de winter geen lange en dichte vacht nodig. De vacht geeft het bij de meeste rassen zelf aan: in de rui is het tijd om te trimmen zomer, lente, herfst maar ook in de winter.

Trimmen in de zomer

In de zomer geen kou maar warmte. Heerlijk zwemmen en spelen met dit mooie weer. Honden hijgen om zichzelf af te laten koelen, dit kan zich ook uiten door het zweten via de voetzolen. Honden met een korte snuit hebben meer moeite met het afkoelen (hijgen). De vacht speelt hier ook een rol in. Honden zoals de Berner Sennen  kunnen beter tegen de warmte dan wij denken, de lucht tussen de vacht houdt de hond koel mits de ondervacht verwijdert is.  Veel honden eigenaren denken dat een korte vacht zoals bij Maltezers lekker koel is voor de hond. Wat veel mensen niet weten is dat de hond zo geen beschermlaag meer heeft, dus honden moeten ook niet te kort getrimd worden met hele warme dagen.  Wel moet je de vacht kort houden voor een goede ventilatie van de huid.

De pup

Met uw pup kunt u ook in de trimsalon terecht. Zeker als u een trimras heeft is het erg handig om uw hond op jonge leeftijd (voordat uw hond 3 maanden oud is) al kennis te laten maken met de trimsalon. Bij zo’n puppy-behandeling laat ik uw pup kennis maken met de materialen en de tafel. Dit heeft veel voordelen voor als de hond later getrimd moet worden.  De hond is vaak rustiger en is dan gewent dat er aan hun lijfje gezeten word door een vreemde.